فهرست مطالب

مطالعات دفاع مقدس - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1400)

نشریه مطالعات دفاع مقدس
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اویس ترابی*، هادی مراد پیری، علی خانی صفحات 9-31

    هدف از تحقیق حاضر، ارایه الگوی جامعی از ویژگی های مدیریت جهادی در فرماندهان هشت سال دفاع مقدس می باشد. برای نگارش ادبیات تحقیق از روش مطالعات کتابخانه ای و برای دستیابی به هدف اصلی مقاله، از روش تحلیل مضمون یا تم با رویکرد تفسیری استفاده شده است. به این منظور، به بررسی بیانات حضرت امام خمینی (ره) در طول سال های 1359-1368و بیانات امام خامنه ای (مدظله العالی)، درطول سال های 1399-1360 پرداخته شده است. که در این میان، بدلیل حجم بالای سخنرانی ها ، با انتخاب و مطالعه هدفمند، بیش از 90 سخنرانی مرتبط با موضوع تحقیق مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. برای تجزیه وتحلیل متن سخنرانی ها، پس از مطالعه دقیق این متون و ایجادکدهای اولیه، به شناخت و پالایش مضمون ها فرعی پرداخته شد و سپس با دسته بندی مضمون های فرعی شناسایی شده، مضمون های استخراج گردید. جهت ترسیم شبکه مضامین از نرم افزار «ایکس مایند مپ» استفاده شده است. در مجموع، از مطالعات انجام شده تعداد 189 کد مفهومی (در قالب 128 مفهوم)، 55 مضمون فرعی و 13 مضمون اصلی به دست آمد که مضامین اصلی سیزده گانه این پژوهش عبارتند از: ایثار، مجاهدت، خدامحوری، بصیرت، خلاقیت و نوآوری، روحیه خودباوری، ساده زیستی ، روحیه خدمتگذاری، تکلیف گرایی، مدیریت و هدایت آگاهانه و دلسوزانه، کادرسازی، صداقت، عدالت.

    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، دفاع مقدس، امام خامنه ای (مدظله العالی)، امام خمینی (ره)
  • سید هادی زرقانی* صفحات 33-68

    پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، به دلیل ماهیت دینی، استقلال طلبانه و ضد استکباری نظام اسلامی، توطیه های مختلفی از سوی قدرت های بزرگ بر علیه ملت و کشور ایران طراحی و اجرا شد. حمله و تجاوز نظامی رژیم بعث عراق به خاک ایران در شهریور سال 1359 به نیابت از قدرت های بزرگ و همراهی کشورهای منطقه از جمله این توطیه ها و بزرگترین آن  محسوب می شود. جنگ هشت ساله عراق علیه ایران، با وجود هزینه های فراوان مادی و تقدیم هزاران شهید و جانباز برای بقاء نظام اسلامی، دربردارنده تجربیات و تلاش های ارزنده ای بود که در تداوم بقاء و تقویت روزافزون نظام اسلامی نقش موثری داشت. از این منظر دوره دفاع مقدس به مثابه گنجینه ارزشمندی از تجربیات، سیاست ها، طرح ها، تدابیر و راهبردهایی است که می تواند به عنوان چراغ راه آینده نظام اسلامی در مقابله با تهدیدات آتی قرار گیرد. حضرت امام خمینی (رحمه الله علیه) به عنوان یک فقیه و مجتهد مسلم دینی و رهبر سیاسی آگاه در مدیریت حکیمانه دفاع مقدس نقش بی بدیلی داشتند و مجموعه مولفه ها و اصول دینی، سیاسی، اجتماعی و اخلاقی را در مدیریت دفاع مقدس در نظر داشتند. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی به بررسی و تحلیل راهبردهای دفاعی مد نظر حضرت امام خمینی (رحمه الله علیه) در دوران دفاع مقدس پرداخته است. روش پژوهش، روش تحلیل محتوای کیفی و کمی است و با دو رویکرد قیاس و استقراء، متن صحیفه امام خمینی (رحمه الله علیه) در دوران دفاع مقدس مورد بررسی و واکاوی قرار گرفته است. برای شناخت و تبیین مفاهیم و راهبردهای دفاعی مد نظر حضرت امام خمینی (رحمه الله علیه)، مولفه های هفت گانه دفاعی شامل (فلسفه و ماهیت دفاع مقدس، فرهنگ و رفتار سازمانی نیروهای مسلح، عملیات روانی، اخلاق اسلامی در جنگ، نیروی نظامی تراز انقلاب اسلامی، نقش قدرت های جهانی در جنگ و نقش و کارکرد بسیج مردمی) ملاک قرار گرفته است. در قالب یافته های پژوهش و بر بنیاد این هفت مولفه؛ 54 مفهوم دفاعی بر اساس متن صحیفه امام خمینی (رحمه الله علیه) استخراج شده است. در ادامه با مبنای قرار دادن 54 مفهوم و با روش تحلیل محتوی کیفی و فرایند«مقوله سازی»، هفده راهبرد دفاعی مد نظر حضرت امام خمینی (رحمه الله علیه) در مولفه های هفت گانه احصاء شده است.

    کلیدواژگان: دفاع مقدس، راهبرد، حضرت امام خمینی(رحمه الله علیه)، دفاع، سیاست دفاعی
  • علی سبحانی فر* صفحات 69-89

    گفتمان دفاع نرم  سیاسی جمهوری اسلامی ایران به واسطه جنگ نرم دشمن، در حال تکامل و جهت دهی خاصی است؛ با توجه به دغدغه ها و تاکیدات مقام معظم رهبری در این خصوص و چگونگی مقابله با آن مساله تحقیق این است که کشور برای مقابله با تهدیدات نرم  سیاسی دشمن و اقدامات تهاجمی علیه دشمن الگوی بومی و جامع ارایه نکرده است.هدف اصلی تحقیق تدوین الگوی دفاع نرم سیاسی کشورمبتنی بر گفتمان رهبری است که متناسب با آن سیوال اصلی طراحی گردیده است.این پژوهش کاربردی، توسعه ای است که با روش داده بنیاد انجام شده است. در این پژوهش گفتمان معظم له بصورت تمام شمار مورد بررسی قرار نگرفته است؛ بلکه محقق مداخل ورود به بحث را با احصاء 145 کلید واژه مرتبط با موضوع، با کمک صاحب نظران قرار داده است؛ در فرآیند انجام پژوهش محقق با تهیه و توزیع پرسشنامه های تحت عنوان"حساسیت نظری" از 20 نفرازصاحب نظران بصورت هدفمند تا مرحله اشباع نظرخواهی نموده است. محقق برای تدوین الگو از مدل نظریه داده بنیاد برای تحقیقات اسلامی آقای خنفیر استفاده نموده است.

    کلیدواژگان: الگو، جنگ نرم، قدرت نرم، دفاع نرم، دفاع نرم سیاسی
  • مرادعلی محمدی، طهماسب علیپوریانی*، مسعود اخوان کاظمی صفحات 117-142

    در جریان جنگ تحمیلی، گروه هایی از مردم ایران در این دفاع دینی،ملی مشارکت داشتند ازجمله آنها می توان به شرکت مردمانی از جامعه اهل حق استان کرمانشاه اشاره نمود. این مقاله با هدف تبیین نقش و جایگاه اهل حق استان کرمانشاه دردفاع مقدس و شناسایی مهمترین دلایل همگرایی آنها در این حماسه است. برای دستیابی به این اهداف از روش کتابخانه ای و میدانی اقدام به جمع آوری اطلاعات شده، سپس با تجزیه و تحلیل اطلاعات بر اساس تحلیل محتوا و در بخش کمی از تحلیل آماری بهره گیری شد. یافته های این پژوهش نشان می دهند که اگر چه در ابتدای جنگ تحمیلی، حزب بعث عراق از این جامعه آسیب پذیر استفاده به عمل آورد و گروهی را به عنوان مهاجمین به منظور مین گذاری جاده های مرزی، خرابکاری و سایر اعمال تروریستی به کار گرفت، اما مسیولین سازمان‏ها و نهادهای نظامی، امنیتی برای جلوگیری از گسترش تهدید ایجاد شده با انجام فعالیت ها و اقدامات اساسی توانستند آن را به فرصت تبدیل نموده و ضمن جلوگیری از گسترش فعالیت خرابکارانه، از توان نیروهای اهل حق در راستای تامین امنیت منطقه و استقرار آنها در خطوط پدافندی در مقابل ارتش بعث عراق و انجام عملیات های آفندی استفاده نمایند. بر اساس این پیمایش، مهمترین دلایل همگرایی مردم اهل حق، «مشترکات دینی» ، «هدایت و رهبری و توجه فراگیر امام خمینی (ره) به وحدت بین مردم با مذاهب مختلف» ، «سلحشوری و وطن دوستی مردم غرب کشور در دفاع سرزمینی و حفظ تمامیت ارضی» و« «فرهنگ رفتاری فرماندهان و کارکنان سپاه پاسداران» مشخص گردیده است.

    کلیدواژگان: اهل حق، استان کرمانشاه، دفاع مقدس، منازعات قومی &ndash، مذهبی
  • تقویت امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران با کاهش آسیب پذیری قدرت ملی
    صفحات 143-166
  • جعفر ثمری صفا، سمیه کاظمیان*، مژگان پوردل، مرضیه سلطانی صفحات 167-179
    جنگ تحمیلی به عنوان یک عامل استرس زا می تواند منجر به عوارض ناگواری در زندگی انسانها شود. افرادی که مستقیما در جنگ تحمیلی شرکت می کنند و به نوعی در معرض تروماهای ناشی از این بلای خانمان سوز قرار می گیرند اولین قربانیان جنگ هستند. اثرات جنگ تحمیلی تا اعماق خانواده ها و جامعه نیز نفوذ می کند. خانواده مجروحین، معلولین، شهدا و اسرا قربانیان فراموش شده جنگ محسوب می شوند. هدف این پژوهش بررسی نقش دفاع مقدس بر خودکارآمدی جانبازان جنگ تحمیلی شهر اهواز با روش پیمایشی بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر شامل جانبازان شهر اهواز در سال 1398 بود. حجم نمونه 150 نفر از جانبازان بودند که به روش تصادفی و طبقه ای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه ی خودکارآمدی بود. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که میانگین و انحراف معیار خودکارآمدی به ترتیب برابر 44/52 و 09/7 بود. نتایج پژوهش بیانگر این بود که دفاع مقدس و به نوعی جنگ تحمیلی با اینکه اثرات منفی بر سلامت روان جانبازان داشته ولی منجر به افزایش عزت نفس و ارزش خود، احساس کفایت و کارآیی در برخورد با مسایل زندگی که همگی اشاره به میزان خودکارآمدی در جانبازان دارند، گشته است.
    کلیدواژگان: دفاع مقدس، جنگ تحمیلی، خودکارآمدی، جانبازان
  • حسن محمدی منفرد*، مهدی عزیزی مهماندوست، محمدرضا موحدی صفت، حسن انتظاری صفحات 181-207

    جریان سلطه در ادامه تقابل دایمی خود با نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران به موازات فضای واقعی، راهبرد تضعیف پشتوانه مردمی نظام را از طریق فضای سایبر، و با بکارگیری فناوری های اجتماعی برای خود ترسیم نموده است. دستگاه های متولی در جمهوری اسلامی ایران باید با شناخت مناسب و به هنگام در مواجهه با پدیده های متاثر از فضای سایبر، اقدام بایسته را انجام دهند. برای این کار نیاز به الگو است. هدف و سوال اصلی پژوهش حاضر معرفی الگویی راهبردی برای جلوگیری از امنیتی شدن پدیده های متاثر از فضای سایبر می باشد. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از حیث روش، ترکیبی یا آمیخته است. جامعه آماری، در بخش کیفی شامل تعداد ده نفر از خبرگان و اساتید دانشگاهی در حوزه فضای سایبری و مدیریت بحران هستند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و اصل اشباع نظری انتخاب شدند. همچنین در بخش کمی تعداد 130 نفر شامل مدیران و کارشناسان سطوح مختلف دستگاه های متولی با استفاده از روش طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. داده ها در بخش کیفی با استفاده از مصاحبه عمیق و در بخش کمی با پرسشنامه محقق ساخته که روایی و پایایی (79/.) آن نیز تایید شد، گردآوری شدند. نتایج نشان داد، مولفه های الگوی راهبردی مذکور 20 مولفه در 4 بعد شامل: حکمرانی سایبری، اشراف اطلاعاتی سایبری، مدیریت امنیت سایبری و عوامل کلان محیطی می باشند.

    کلیدواژگان: امنیتی شدن پدیده ها، حکمرانی سایبری، اشراف اطلاعاتی سایبری، مدیریت امنیت سایبری، عوامل کلان محیطی
  • علی صادقی* صفحات 209-228
    یکی از اهداف مهم کشورها در اداره موفق امور داخلی و تعاملات خارجی، برخورداری از سطحی از قدرت ملی است. نظر به اهمیت قدرت نرم در افزایش قدرت ملی، هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش گردشگری جنگ در تقویت قدرت نرم ج.ا. ایران است. علیرغم اهمیت صلح و امنیت و وجود سازمان بین المللی به اصلاح مدافع صلح، امروزه جهان ناگزیر از تجربه پدیده مخرب جنگ و اثرات مختلف آن شده است. از سوی دیگر، تمایل به گردشگری و بهره بردن از پدیده های مختلف طبیعی و انسانی آن افزایش یافته است، بنابراین بازدید از مناطق جنگی و یادمان های ایجاد شده در آن و آشنایی شهروندان با این واقعه و دستاوردها و رخدادهای آن مانند، فداکاری ها، آثار و بقایای به جا مانده، خاطرات و تجربیات تلخ و شیرین، در قالب «گردشگری جنگ و بازدید از یادمان های دفاع»، علاوه بر اثرات مثبت اقتصادی، می تواند تصویری جذاب و مقبول در عرصه داخلی و بین المللی ایجاد کرده و ضمن هویت بخشی در افراد جامعه، زمینه ساز افزایش قدرت نرم و قدرت ملی گردد. تحقیق حاضر که با رویکرد توصیفی- تحلیلی و بهره گیری از اسناد و نظرات مختلف بدست آمده، نشان می دهد: مولفه های سیاسی، مولفه های فردی- اعتقادی و مولفه های فرهنگی- اجتماعی از جمله ویژگی های انگیزشی گردشگران هستند که می تواند در «گردشگری جنگ» مورد توجه قرار گیرد و بهره گیری صحیح از دستاوردهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی آن، می تواند افکار، باورها و رفتار نسل جوان و نیز سایر کشورها را با آرمان های صلح محور، ظلم ستیز و سعادت بخش انقلاب اسلامی آشنا کند و زمینه های افزایش قدرت نرم ج.ا. ایران را موجب شود.
    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری جنگ، یادمان های دفاع مقدس، قدرت نرم ج.ا. ایران
|
  • Ovais Torabi *, Hadimorad Piery, Ali Khani Pages 9-31

    The purpose of this study is to provide a comprehensive model of the characteristics of jihadi management in commanders of eight years of holy defense. To write the research literature, the method of library studies has been used and to achieve the main purpose of the article, the method of content analysis or theme with an interpretive approach has been used. For this purpose, the statements of Imam Khomeini (RA) during the years 1359-1368 and the statements of Imam Khamenei (as) during the years 1399-1360 have been studied. Due to the high volume of lectures, more than 90 lectures related to the research topic were analyzed by purposeful selection and study. In order to analyze the text of the lectures, after carefully studying these texts and creating the initial codes, the sub-themes were identified and refined, and then the themes were extracted by classifying the identified sub-themes. X-Mind Map software has been used to draw the network of themes. In total, 189 concept codes (in the form of 128 concepts), 55 sub-themes and 13 main themes were obtained from the studies. The thirteen main themes of this research are: self-sacrifice, struggle, God-centeredness, insight, creativity and innovation, morale Self-confidence, biological simplicity, service spirit, duty-oriented, conscious and compassionate management and guidance, staffing, honesty, justice.

    Keywords: jihadi management, holy defense, Imam Khamenei (as), Imam Khomeini (RA)
  • Seyyed Hadi Zarghani * Pages 33-68

    War and armed conflict is the most serious threat to the national security of countries. In this light, the period of holy defense is a valuable treasure of experiences, policies, plans and strategies that might enlighten the Islamic system’s future path in the face of future threats. This study has analyzed the defense strategies of Imam Khomeini during the holy defense in a descriptive-analytical method. The text of Imam Khomeini’s Sahifa about the holy defense has been studied and analyzed qualitatively and quantitatively using the content analysis methodology in analogical and inductive approaches. Seven components of defense, including philosophy and nature of holy defense, culture and organizational behavior of the armed forces, psychological operations, Islamic ethics in war, the military force equal to the Islamic Revolution, the role of world powers in the war and the role and function of popular mobilization forces have been set as the criterion to identify and explain Imam Khomeini''''''''s defense concepts and strategies. 54 concepts of defense have been extracted from the text of the Imam''''''''s Sahifa according to the research findings and based on the above mentioned seven components. Then, the ranking of concepts and their process of change during the six periods of holy defense has been studied and analyzed separately. Finally, seventeen defense strategies considered by Imam Khomeini (RA) have been determined using the qualitative content analysis method and the process of "categorization" based on the 54 concepts and the seven components of defense.

    Keywords: holy defense, Imam Khomeini, defense, strategy, defense policy
  • Ali Sobhanifar * Pages 69-89

    The discourse of soft political defense of the Islamic Republic of Iran is evolving and orienting due to the soft war of the enemy; Given the concerns and emphases of the Supreme Leader in this regard and how to deal with it, the research issue is that the country has not provided a comprehensive and indigenous model for dealing with the soft political threats of the enemy and offensive actions against the enemy.The main purpose of the research is to formulate a model of soft political defense of the country based on the discourse of the leadership, according to which the main question has been designed.This applied research is a development that has been done with the foundation data method. In this study, His Holiness Leh's discourse has not been studied in full; Rather, the researcher has included the entries into the discussion by counting 145 related keywords, with the help of experts; In the process of conducting research, the researcher has prepared and distributed questionnaires entitled "Theoretical Sensitivity" from 20 experts in a targeted manner to the saturation stage. The researcher has used the data theory model of the Foundation for Islamic Research by Mr. Khanfir to develop the model.

    Keywords: pattern, Soft War, soft power, soft defense, soft political defense
  • Moradali Mohammadi, Tahmaseb Alipouriani *, Massoud Akhavan Kazemi Pages 117-142

    During the war between Iran and Iraq, various groups of people participated in it, among them the "peaceful community of Kermanshah province".The purpose of this article is to explain the role of the ahle hagh group of Kermanshah Province in the eight years of the Holy Defense and identify the main reasons for their convergence in this war.The methodology of this research is library, field interviewing, and then analyzing the information based on the content analysis method and in the quantitative section of statistical analysis.The findings of this research show that at the beginning of the war, Iraq used this community, and some of them used mine border crossings, abductions, sabotage and .... But the military-security commanders were able to turn it into opportunity by doing activities and, while preventing subversive activity, use the power of the ahle hagh group to secure the region and the opposite with the Iraqi army. The most important reasons for the convergence of the people of the Right were: "religious commonwealth", "Imam Khomeini's comprehensive attention to unity among people with different religions", "patriotic affairs of the western people of the country in defense of the land" and "behavioral culture of the commanders and staff of the army guards"

    Keywords: ahle hagh, - Kermanshah state-, Holy Defense-Ethnic-religious conflicts
  • Jafar Samari Safa, Somaye Kazemian *, Mozhgan Pourdel, Marzyeh Soltani Pages 167-179
    Imposed war as a stressor can lead to unfortunate consequences in human life. People who are directly involved in the imposed war and are somehow exposed to the trauma caused by this devastating disaster are the first victims of the war. The effects of the imposed war also penetrate deep into families and society. The families of the wounded, the disabled, the martyrs and the captives are the forgotten victims of the war. The purpose of this study was to investigate the role of holy defense on the self-efficacy of war veterans in Ahvaz by survey method. The statistical population of the present study included veterans of Ahvaz in 1398. The sample size was 150 veterans who were selected by random and stratified methods. The instrument used in this study was a self-efficacy questionnaire. The results showed that the mean and standard deviation of self-efficacy were 52.44 and 7.09, respectively. The results of the study showed that the holy defense and a kind of imposed war, although it has negative effects on the mental health of veterans, but leads to increased self-esteem and value, sense of adequacy and efficiency in dealing with life issues, all of which indicate self-efficacy in veterans. Is back.
    Keywords: holy defense, Imposed War, Self-Efficacy, Veterans
  • Hassan Mohammadi Monfared *, Mahdi Azizie, Mohamadreza Movahedi Sefat, Hasan Entezari Pages 181-207

    The current of domination, in continuation of its constant confrontation with the holy system of the Islamic Republic of Iran, in parallel with the real space, has drawn the strategy of weakening the popular support of the system through cyberspace, and by using social technologies. The responsible agencies in the Islamic Republic of Iran must take the necessary action with proper knowledge and in the face of the phenomena affected by cyberspace. This requires a template.The main purpose and question of the present study is to introduce a strategic model to prevent the security of phenomena affected by cyberspace. The research is applied in terms of purpose and in terms of method, it is combined or mixed. The statistical population in the qualitative part includes ten experts and university professors in the field of cyberspace and crisis management who were selected using purposive sampling method and theoretical saturation principle. Also in the quantitative part, 130 people including managers and level experts Different trustees were selected using stratified random sampling method. Data were collected in the qualitative part using in-depth interviews and in the quantitative part with a researcher-made questionnaire whose validity and reliability (0.79) were also confirmed.The results showed that the components of the mentioned strategic model are 20 components in 4 dimensions including: cyber governance, cyber intelligence aristocracy, cyber security management and macro environmental factors.

    Keywords: Phenomena Security, Cyber ​​Governance, Cyber ​​Information Aristocracy, Cyber ​​Security Management, Macro Environmental Factors
  • Ali Sadeghi * Pages 209-228
    One of the important goals of countries in the successful management of internal affairs and foreign interactions is to have a level of national power. Because of the importance of soft power in increasing national power, the purpose of this study is to investigate the role of war tourism in strengthening Iran's soft power. Despite the importance of peace and security and the existence of international organization for defender of peace, today the world is forced of destructive phenomenon of war and its various effects. On the other hand, the desire to tourism and enjoy its various natural and human phenomena has increased, Therefore, visiting the war zones and the monuments created in it and familiarizing the citizens with this event and its achievements, such as sacrifices, remnants and bittersweet memories and experiences, inthe form of "war tourism and visiting Memories of Defense", inaddition to positive economic effects, it can create an attractive and acceptable image in the domestic and international arena and while identifying individuals in society, pave the way for increasing National power. This research, which has been done with descriptive-analytical approach and using different documents, shows: Political components, individual-belief components and socio-cultural components are among the motivational characteristics of tourists that can be used in "war tourism" and the correct use of its economic, cultural and social achievements, can acquaint the thoughts, beliefs and behavior of the young generation other countries with the peaceful, anti-oppressive and prosperous ideals of the Islamic Revolution and increase Iran's soft power.
    Keywords: tourism, war tourism, Holy defense monuments, Iran's soft power